MMA for kvinner

July 30th, 2015

MMA, eller Mixed Martial Arts, er en mannsdominert sport. Skrur man på TV-apparatet når en MMA-kamp er i gang, vil man helt sikkert se to menn vise sine beste kunnskaper i en viss kampsport. MMA for kvinner har dog også kommet på banen de siste årene, på lik linje med kvinnefotball og andre idretter som tidligere hovedsaklig bestod av mannlige utøvere.

En fordom som er i endring

Kvinner har lenge også vært interessert i kampsport, og med populariteten til den norske bokseren og kickbokseren Cecilia Brækhus har man snudd fordommene om kvinner i denne type sport på hodet. Flere kvinnelige mesterskap i kampsport har vært populære i Japan gjennom tidene, mest kjent var turneringene Valkyrie og Smackgirl. Sistnevnte var det mest populære MMA-eventet på begynnelsen av 2000-tallet, men i 2008 tok JEWELS over. JEWELS er per i dag det største organisasjonen av kvinnelige MMA-utøvere på jordkloden, med årlige events og mesterskap der de røffeste, tøffeste kvinnene kjemper om premiepengene og de prestisjefulle prisene.

De beste kvinnelige utøverne innen MMA

De fleste kjente kvinnelige MMA-utøverne i dag er fra Japan, USA og Brasil. Megumi Fujii er en legendarisk japansk utøver som klarte å ta ned flere store motstandere, selv om hun selv kun er 155cm i strømpelesten og veier beskjedne 50 kilo. Kåret til både japansk mester og verdensmester i brasiliansk jiu-jitsu, Fujii har gått inn i historiebøkene som en av de sterkeste kvinnene på planeten. Så har man Miesha Tate og Ronda Rousey, begge fra USA. Begge disse unge kvinnene er med på UFC, Ultimate Fighting Championship, og har veldig gode meritter. Ronda Rousey er spesielt kjent, siden hun ble kåret til årets beste kampsportutøver av ESPN i 2015, foran mange fremragende mannlige utøvere. Hun er derfor regnet til å være den desidert beste kvinnelige MMA-utøveren i verden, og har fått flere filmroller som følge av sin gedigne popularitet både i USA og resten av jordkloden.

De fleste kvinnelige MMA-profilene velger å kjempe i UFC, siden denne store konkurransen tiltrekker seg mest tilskuere og derfor penger. Det er ytterst få forskjeller mellom kvinnelige og mannlige kamper i MMA, med unntak av beskyttelsen. Der menn er påbudt å bruke susp, men ingen annen beskyttelse, er kvinner påbudt å bruke beskyttelse for brystet, mens susp er forbudt.